Aktuellt

Litterärt arrangemang på Ölands folkhögskola den 29 augusti

Onsdagen den 29 augusti klockan 19.00 kommer Bernhard Nordh-sällskapet att ha ett arrangemang tillsammans med Margit Friberg-sällskapet på Ölands folkhögskola, Strömstedtsalen. Båda är folkliga författare som skildrar landsbygd och historiska miljöer, allt från nybyggare i nordliga fjäll till sjömansbönder nära havet.

Program (Klicka på bilden till höger för förstoring)

19.00 Från kust till fjäll - två folkliga författares berättelser

19.40 Fika

20.00 Nybyggare i Lappland – om naturen och människorna i Bernhard Nordhs romaner

Alla är välkomna!

Nationella släktforskardagar i Växjö den 1-2 september

Vi har funnit att släktforskardagarna är ett fint tillfälle för oss att möta besökare med intresse för Bernhard Nordhs böcker. Sällskapet kommer att medverka i Växjö med utställning, information och bokbord där både gamla och nya böcker säljs. Se även http://www.sfd2018.se

Temat för dagarna är Migration, ett ämne som också Bernhard Nordh skrev en spännande roman om. I boken Undan frostpiskan eller som den också heter, Flickan från fjällbyn, skildras hur en hel by i Lappland tömdes på sin befolkning när Amerikafebern grasserade som värst.

Följ med på utflykt till Åsele och Rissjölandet den 15 september

Lördagen den 15 september åker vi från Tingshuset, Vilhelmina, klockan 09.00, fika i kaffestugan på hembygdsområdet i Åsele klockan 10.00. Visning av utställningar och berättelser om bygdens historia. Bokbord med Bernhard Nordhs böcker och Dorotea-, Vilhelmina- och Risbäcksborna.

Kostnad inklusive kaffe, lunch och resa: 100 kronor för medlem, 150 kronor övriga.

Anmälan och önskemål om samåkning till Evonne Sandqvist telefon 070-214 65 54 senast onsdagen den 12 september.

Alla är välkomna!

Lappmarkens släkt- och bygdeforskare, Bernhard Nordh-sällskapet, Medborgarskolan

Fjällresor till Marsliden

För den som ordnar egna bussresor till södra Lappland går det bra att specialbeställa den populära fjällresan till Marsliden.

På resan medföljer en guide som berättar om nybyggartiden och om byarna längs hela vägen från Vilhelmina. I Marsliden får vi höra berättelser om människor och händelser i fjällbygderna och i Bernhard Nordhs böcker. På programmet står också visning av Pålssons nybyggarstuga och av Bernhard Nordh-utställningen.

För mer information och bokning, kontakta Vilhelmina turistbyrå: 0940-398 86 eller mejla turist@vilhelmina.se.

Prenumerera på Parnass

Som medlem i Bernhard Nordh-sällskpaet får du prenumerera på tidningen Parnass till rabatterat pris, 200 kr/år för fyra nummer (ordinarie pris 230 kr). Läs mer på bifogad länk Parnass.

Nyutgivning av Bernhard Nordhs lexikon

Nu har Bernhard Nordhs lexikon kommit i tryck, en bok som aldrig varit utgiven tidigare. Den innehåller en samling av de olika fantasifulla ordförklaringar som författaren under åren 1933-1935 publicerade i flera tidskrifter under olika rubriker, såsom Smålänningens lexikon, Svenssons lexikon och Bernhard Nordhs lexikon m.m. Några av de kluriga ordförklaringarna har också publicerats i tidigare årsskrifter.

Vi kommer att sälja den nya boken i samband med årsmötet, på Släktforskardagarna i Växjö och på alla övriga arrangemang där sällskapet medverkar. Den går även bra att köpa i Tingshuset i Vilhelmina och beställa på adress Bernhard Nordh-sällskapet, Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina. Skickar vi den per post tillkommer portokostnad. Priset är 150 kr, detsamma som våra övriga nytryck, medlemspris 120 kr.

Bernhard Nordhs äldsta dotter Ingegerd har utfört det mödosamma arbetet med att i digital form renskriva texterna från olika tidningsurklipp för att göra utgivningen av boken möjlig.

Ge bort ett medlemskap eller en bok!

Vi är många, men vi kan bli ännu fler! Varför inte ge bort bort ett medlemskap i Bernhard Nord-sällskapet eller en av Bernhard Nordhs böcker?! Boktips hittar du längre ner på den här sidan.

Medlemsavgiften är 150 kronor per år plus 50 kronor för familjemedlem. Plusgiro 15 89 21-7. Glöm inte att ange namn och adress på inbetalningen.

Nyutgåvor av Undan frostpiskan och I min gröna ungdom

Undan Frostpiskan (utgiven 1938 och 1944 under titeln Flickan från Fjällbyn) fullbordar Bernhard Nordhs trilogi om nybyggare och fjällbor i Vilhelminatrakten.

I början på 1900-talet härjar amerikafebern i Vilhelminas byar. Från Kroksjö utvandrar nästan alla, men den unge och starke Erik bestämmer sig för att stanna och utmana naturens krafter. Isa, flickan från fjällbyn, vill däremot fly undan frostpiskan, men ibland går det inte alltid som man vill.

Boken filmatiserades 1948 med titeln Flickan från Fjällbyn.

I min gröna ungdom (utgiven 1951) skildrar Bernhard Nordh sina ungdomsår. Genom sitt alter ego Birger berättar han om skolpojken, som slukade vildmarksromaner i tron att det tryckta ordet var Sanningen, om den övermodige rallaren, som med skrovlig röst sjöng sig hes över borrstålet och om idealisten, som bosatte sig på Blaikfjället för att pröva på böckernas vildmarksliv.

Båda böckerna finns tillgängliga såväl i tryckt form som e-bok.

I Marsfjällets skugga och Fjällfolk

Under 2015 kom I Marsfjällets skugga och Fjällfolk ut i nya utgåvor. Böckerna finns tillgängliga både i tryckt form och som e-bok. I Marsfjällets skugga och Fjällfolk är Bernhard Nordhs mest lästa böcker. De gavs ut första gången 1937 respektive 1938. Omslaget till nyutgåvan av Fjällfolk har hämtats från 1941 års upplaga.