Aktuellt

Årsmöte 2019 i Funäsdalen

Årsmötet hålls lördagen den 25 maj 2019 kl.13.00 på Fjällmuseet i Funäsdalen. Efter årsmötet blir det en berättarföreställning som är öppen för allmänheten. I Funäsdalen finns även Härjedalens fornminnesförening som bildades 1894 och är en av landets äldsta hembygdsföreningar. Inom projektet Gård och Säter Arkivet samlar föreningen in foton och dokument om bygden, dess människor och historia. Om GOSA.

Bernhard Nordh vistades i Härjedalen i flera omgångar och blev god vän med den hembygdsforskande och skrivande prästen Georg Granberg. Boken Flickan från fjällbyn/Undan frostpiskan filmatiserades och spelades in i Tänndalen och Funäsdalen och Bernhard Nordh var själv uppe och följde inspelningarna på plats sommaren 1948. Nordhs tre sista böcker handlade om livet i Härjedalen när krig och ofred var vardag i slutet av 1600-talet. Böckernas huvudperson Bodil Jonsdotter var en stark och orädd kvinna som levde i gränstrakterna mot Norge.

Om Härjedalens fjällmuseum.

Recensionsbloggen Buchvogel

Daniela Walch driver bloggen Buchvogel (Bokfågeln) med recensioner av aktuella böcker. Hon besökte Lappland sommaren 2018 och när hon stötte på namnet Bernhard Nordh i alla broschyrer köpte hon romanen I Marsfjällets skugga i receptionen på Marsfjäll Mountain Lodge. Tillsammans med sitt sällskap besökte hon sedan Marsliden, där de träffade Mårten Larsson, som hon beskriver som en öppen och vänlig man med stor kunskap. De stannade länge och Mårten underhöll med fascinerande historier och berättelser om Bernhard Nordh och nybyggarna.

I sin blogg recenserar hon I Marsfjällets skugga på tyska, med illustrerande bilder som hon tagit i Marsliden. Hon studerar svenska, vilket man kan höra i en videorecension på hennes blogg. Hon presenterar sig som hobbyfotograf, vandrare, spelar dragspel, sjunger gärna och förtjänar de nödvändiga småpengarna för sitt uppehälle som teknisk redaktör.

Läs och lyssna på recensionerna, där hon även skriver om Bokbytarhuset i Saxnäs. Buchvogel och Recension av i Marsfjällets skugga.

Fjällresor till Marsliden

För den som ordnar egna bussresor till södra Lappland går det bra att specialbeställa den populära fjällresan till Marsliden.

På resan medföljer en guide som berättar om nybyggartiden och om byarna längs hela vägen från Vilhelmina. I Marsliden får vi höra berättelser om människor och händelser i fjällbygderna och i Bernhard Nordhs böcker. På programmet står också visning av Pålssons nybyggarstuga och av Bernhard Nordh-utställningen.

För mer information och bokning, kontakta Vilhelmina turistbyrå: 0940-398 86 eller mejla turist@vilhelmina.se.

Prenumerera på Parnass

Som medlem i Bernhard Nordh-sällskpaet får du prenumerera på tidningen Parnass till rabatterat pris, 200 kr/år för fyra nummer (ordinarie pris 230 kr). Läs mer på bifogad länk Parnass.

Nyutgivning av Bernhard Nordhs lexikon

Nu har Bernhard Nordhs lexikon kommit i tryck, en bok som aldrig varit utgiven tidigare. Den innehåller en samling av de olika fantasifulla ordförklaringar som författaren under åren 1933-1935 publicerade i flera tidskrifter under olika rubriker, såsom Smålänningens lexikon, Svenssons lexikon och Bernhard Nordhs lexikon m.m. Några av de kluriga ordförklaringarna har också publicerats i tidigare årsskrifter.

Vi kommer att sälja den nya boken i samband med årsmötet, på Släktforskardagarna i Växjö och på alla övriga arrangemang där sällskapet medverkar. Den går även bra att köpa i Tingshuset i Vilhelmina och beställa på adress Bernhard Nordh-sällskapet, Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina. Skickar vi den per post tillkommer portokostnad. Priset är 150 kr, detsamma som våra övriga nytryck, medlemspris 120 kr.

Bernhard Nordhs äldsta dotter Ingegerd har utfört det mödosamma arbetet med att i digital form renskriva texterna från olika tidningsurklipp för att göra utgivningen av boken möjlig.

Ge bort ett medlemskap eller en bok!

Vi är många, men vi kan bli ännu fler! Varför inte ge bort bort ett medlemskap i Bernhard Nord-sällskapet eller en av Bernhard Nordhs böcker?! Boktips hittar du längre ner på den här sidan.

Medlemsavgiften är 150 kronor per år plus 50 kronor för familjemedlem. Plusgiro 15 89 21-7. Glöm inte att ange namn och adress på inbetalningen.

Nyutgåvor av Undan frostpiskan och I min gröna ungdom

Undan Frostpiskan (utgiven 1938 och 1944 under titeln Flickan från Fjällbyn) fullbordar Bernhard Nordhs trilogi om nybyggare och fjällbor i Vilhelminatrakten.

I början på 1900-talet härjar amerikafebern i Vilhelminas byar. Från Kroksjö utvandrar nästan alla, men den unge och starke Erik bestämmer sig för att stanna och utmana naturens krafter. Isa, flickan från fjällbyn, vill däremot fly undan frostpiskan, men ibland går det inte alltid som man vill.

Boken filmatiserades 1948 med titeln Flickan från Fjällbyn.

I min gröna ungdom (utgiven 1951) skildrar Bernhard Nordh sina ungdomsår. Genom sitt alter ego Birger berättar han om skolpojken, som slukade vildmarksromaner i tron att det tryckta ordet var Sanningen, om den övermodige rallaren, som med skrovlig röst sjöng sig hes över borrstålet och om idealisten, som bosatte sig på Blaikfjället för att pröva på böckernas vildmarksliv.

Båda böckerna finns tillgängliga såväl i tryckt form som e-bok.

I Marsfjällets skugga och Fjällfolk

Under 2015 kom I Marsfjällets skugga och Fjällfolk ut i nya utgåvor. Böckerna finns tillgängliga både i tryckt form och som e-bok. I Marsfjällets skugga och Fjällfolk är Bernhard Nordhs mest lästa böcker. De gavs ut första gången 1937 respektive 1938. Omslaget till nyutgåvan av Fjällfolk har hämtats från 1941 års upplaga.