Aktuellt

Recensionsbloggen Buchvogel

Daniela Walch driver bloggen Buchvogel (Bokfågeln) med recensioner av aktuella böcker. Hon besökte Lappland sommaren 2018 och när hon stötte på namnet Bernhard Nordh i alla broschyrer köpte hon romanen I Marsfjällets skugga i receptionen på Marsfjäll Mountain Lodge. Tillsammans med sitt sällskap besökte hon sedan Marsliden, där de träffade Mårten Larsson, som hon beskriver som en öppen och vänlig man med stor kunskap. De stannade länge och Mårten underhöll med fascinerande historier och berättelser om Bernhard Nordh och nybyggarna.

I sin blogg recenserar hon I Marsfjällets skugga på tyska, med illustrerande bilder som hon tagit i Marsliden. Hon studerar svenska, vilket man kan höra i en videorecension på hennes blogg. Hon presenterar sig som hobbyfotograf, vandrare, spelar dragspel, sjunger gärna och förtjänar de nödvändiga småpengarna för sitt uppehälle som teknisk redaktör.

Läs och lyssna på recensionerna, där hon även skriver om Bokbytarhuset i Saxnäs. Buchvogel och Recension av i Marsfjällets skugga.

Bernhard Nordh-sällskapet anordnar novelltävling för Malgomajskolan!

Bernhard Nordh-sällskapet har påbörjat ett samarbete med gymnasiet på Malgomajskolan i Vilhelmina. På Malgomajskolan satsar man stort på läsningen och för tredje året i rad får eleverna delta i “Malgomajskolans Läsprojekt”. I år har skolan fått möjligheten att samarbeta med Bernhard Nordh-sällskapet inom ramen för projektet, något som verkligen lyfter läsningen! Sällskapet har skänkt böckerna I Marsfjällets skugga för detta ändamål och avsatt en prissumma på 3000 kr. Samarbetet går ut på att Malgomajskolans elever läser I Marsfjällets skugga och sedan skriver en novell med egna tankar om fortsättningen på historien om byggarna i fjällvärlden.

Två medlemmar i sällskapet, Carina Strömberg och Mårten Larsson, har fått möjlighet att som gästföreläsare berätta om författaren och boken I Marsfjällets skugga. Gymnasiets årskurs 1 med 10-talet klasser uppdelade i 3 grupper fick vardera i en lektionstimme höra om Bernhard Nordhs väg från ungdomsåren under de svåra tiderna i början av 1900-talet, till framgången som författare till 27 romaner och över 300 noveller.

Från Vilhelmina museum har lånats in en del rekvisita från tiderna i mitten av 1800-talet då händelserna i boken utspelar sig. Förutom olika typer av fällor och fångstredskap för anskaffande av mat för dagen visades även en del nödvändiga föremål för den del av vardagslivet som främst kvinnorna stod för, tallrikar, träslevar, barnkläder m.m. Detta levandegjorde boken för både elever och lärare och bidrog till att läsarna lättare kunde sätta sig in i tiden som boken utspelar sig i.

Skolans svensklärare kommer sedan att läsa elevernas noveller och göra ett första urval som uppfyller skolans krav och därefter gör Bernhard Nordh-sällskapet bedömningen av vilka elever som skrivit de mest trovärdiga och målande fortsättningarna på boken. Sällskapet lägger vikt vid hur främst händelseförlopp, tid, miljö och personer skildras och hur läsarens sinnen i Bernhard Nordhs anda aktiveras.

De lyckliga vinnarna, eleverna som bäst har lyckats fånga karaktärerna och tiden, kommer genom sällskapet att publiceras i Bernhard Nordh-sällskapets årsbok för 2019, på hemsidan m.fl. platser.

Fjällresor till Marsliden

För den som ordnar egna bussresor till södra Lappland går det bra att specialbeställa den populära fjällresan till Marsliden.

På resan medföljer en guide som berättar om nybyggartiden och om byarna längs hela vägen från Vilhelmina. I Marsliden får vi höra berättelser om människor och händelser i fjällbygderna och i Bernhard Nordhs böcker. På programmet står också visning av Pålssons nybyggarstuga och av Bernhard Nordh-utställningen.

För mer information och bokning, kontakta Vilhelmina turistbyrå: 0940-398 86 eller mejla turist@vilhelmina.se.

Prenumerera på Parnass

Som medlem i Bernhard Nordh-sällskpaet får du prenumerera på tidningen Parnass till rabatterat pris, 200 kr/år för fyra nummer (ordinarie pris 230 kr). Läs mer på bifogad länk Parnass.

Nyutgivning av Bernhard Nordhs lexikon

Nu har Bernhard Nordhs lexikon kommit i tryck, en bok som aldrig varit utgiven tidigare. Den innehåller en samling av de olika fantasifulla ordförklaringar som författaren under åren 1933-1935 publicerade i flera tidskrifter under olika rubriker, såsom Smålänningens lexikon, Svenssons lexikon och Bernhard Nordhs lexikon m.m. Några av de kluriga ordförklaringarna har också publicerats i tidigare årsskrifter.

Vi kommer att sälja den nya boken i samband med årsmötet, på Släktforskardagarna i Växjö och på alla övriga arrangemang där sällskapet medverkar. Den går även bra att köpa i Tingshuset i Vilhelmina och beställa på adress Bernhard Nordh-sällskapet, Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina. Skickar vi den per post tillkommer portokostnad. Priset är 150 kr, detsamma som våra övriga nytryck, medlemspris 120 kr.

Bernhard Nordhs äldsta dotter Ingegerd har utfört det mödosamma arbetet med att i digital form renskriva texterna från olika tidningsurklipp för att göra utgivningen av boken möjlig.

Ge bort ett medlemskap eller en bok!

Vi är många, men vi kan bli ännu fler! Varför inte ge bort bort ett medlemskap i Bernhard Nord-sällskapet eller en av Bernhard Nordhs böcker?! Boktips hittar du längre ner på den här sidan.

Medlemsavgiften är 150 kronor per år plus 50 kronor för familjemedlem. Plusgiro 15 89 21-7. Glöm inte att ange namn och adress på inbetalningen.

Nyutgåvor av Undan frostpiskan och I min gröna ungdom

Undan Frostpiskan (utgiven 1938 och 1944 under titeln Flickan från Fjällbyn) fullbordar Bernhard Nordhs trilogi om nybyggare och fjällbor i Vilhelminatrakten.

I början på 1900-talet härjar amerikafebern i Vilhelminas byar. Från Kroksjö utvandrar nästan alla, men den unge och starke Erik bestämmer sig för att stanna och utmana naturens krafter. Isa, flickan från fjällbyn, vill däremot fly undan frostpiskan, men ibland går det inte alltid som man vill.

Boken filmatiserades 1948 med titeln Flickan från Fjällbyn.

I min gröna ungdom (utgiven 1951) skildrar Bernhard Nordh sina ungdomsår. Genom sitt alter ego Birger berättar han om skolpojken, som slukade vildmarksromaner i tron att det tryckta ordet var Sanningen, om den övermodige rallaren, som med skrovlig röst sjöng sig hes över borrstålet och om idealisten, som bosatte sig på Blaikfjället för att pröva på böckernas vildmarksliv.

Båda böckerna finns tillgängliga såväl i tryckt form som e-bok.

I Marsfjällets skugga och Fjällfolk

Under 2015 kom I Marsfjällets skugga och Fjällfolk ut i nya utgåvor. Böckerna finns tillgängliga både i tryckt form och som e-bok. I Marsfjällets skugga och Fjällfolk är Bernhard Nordhs mest lästa böcker. De gavs ut första gången 1937 respektive 1938. Omslaget till nyutgåvan av Fjällfolk har hämtats från 1941 års upplaga.