Aktuellt

Sällskapets medlemmar kallas till årsmöte

tisdagen den 20 april 2021 kl. 17.00 via zoom. Anmälan till kontakt@bernhardnordh.se

Efter årsmötesförhandlingarna berättar Johan Hemmingsson, Frösön, om sin bok Svartvinter som handlar om en familjs umbäranden i fjälltrakterna under nödåren 1867-68.

Sällskapets verksamhetsberättelse för 2020 finns i årsskriften och även under fliken Om sällskapet på hemsidan.

Vi hälsar alla våra medlemmar runt om i landet varmt välkomna!

Sydsamiska kvinnoporträtt

Tisdag den 23 mars 2021 kl 18.00 berättar Ewa Ljungdahl via zoom om bland annat Anna-Brita Kråik och Lisa Tomasson

Anmälan till ordf@lsbfvilhelmina.se för att få en länk med anvisningar och inloggningsuppgifter. Du som inte vill eller kan vara med via dator kan ringa in och lyssna på föredraget, anmäl dig då på tel. 070-648 25 17 så får du telefonnummer till arrangemanget. Ewa Ljungdahl är fil.mag. i arkeologi och har arbetat med samiska kulturmiljöfrågor och arkeologi i många år. Hon är knuten Gaaltije i Östersund, sydsamiskt kulturcentrum, där den främsta uppgiften varit dokumentation av det sydsamiska kulturlandskapet tillsammans med samebyarna.

Ett digitalt arrangemang i samarbete med Lappmarkens släkt- och bygdeforskare och Medborgarskolan i Vilhelmina

Föredrag via Zoom torsdagen den 18 februari kl 18.00

Bo Nordenfors berättar om sin farfar, som var präst i Vilhelmina 1917-1939. Hör om ”Pastor Svensson på resa”, om när vin tappades i prästgården, om prinsbesök och annat stort och smått.

Anmäl er till ordf@lsbfvilhelmina.se så får ni en länk med anvisningar och inloggningsuppgifter. Du som inte vill eller kan vara med via dator kan ringa in och lyssna på föredraget, anmäl dig då på tel. 070-648 25 17 så får du telefonnummer till arrangemanget.

Ett digitalt arrangemang i samarbete med Lappmarkens släkt- och bygdeforskare och Medborgarskolan i Vilhelmina

Bakom lås och bom - fyra livsöden i Vilhelmina socken

Släktforskningens dag firas i hela landet med tema Samhällets skuggsida i arkivens ljus.

Laila Eliasson håller föredrag via zoom lördag 16 jan kl 13.00 Anmäl dig till ordf@lsbfvilhelmina.se så får du en länk med anvisningar och inloggningsuppgifter. Du som inte vill eller kan vara med via dator kan ringa in och lyssna på Laila, anmäl dig då på tel. 070-648 25 17 så får du telefonnummer till arrangemanget.

Ett digitalt arrangemang i samarbete med Lappmarkens släkt och bygdeforskare och Medborgarskolan i Vilhelmina.

Prenumerera på Parnass

Som medlem i Bernhard Nordh-sällskapet får du prenumerera på tidningen Parnass till rabatterat pris, 200 kr/år för fyra nummer (ordinarie pris 230 kr). Läs mer på bifogad länk Parnass.

Nyutgivning av Bernhard Nordhs lexikon

Nu har Bernhard Nordhs lexikon kommit i tryck, en bok som aldrig varit utgiven tidigare. Den innehåller en samling av de olika fantasifulla ordförklaringar som författaren under åren 1933-1935 publicerade i flera tidskrifter under olika rubriker, såsom Smålänningens lexikon, Svenssons lexikon och Bernhard Nordhs lexikon m.m. Några av de kluriga ordförklaringarna har också publicerats i tidigare årsskrifter.

Vi kommer att sälja den nya boken i samband med årsmötet, på Släktforskardagarna i Växjö och på alla övriga arrangemang där sällskapet medverkar. Den går även bra att köpa i Tingshuset i Vilhelmina och beställa på adress Bernhard Nordh-sällskapet, Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina. Skickar vi den per post tillkommer portokostnad. Priset är 150 kr, detsamma som våra övriga nytryck, medlemspris 120 kr.

Bernhard Nordhs äldsta dotter Ingegerd har utfört det mödosamma arbetet med att i digital form renskriva texterna från olika tidningsurklipp för att göra utgivningen av boken möjlig.

Ge bort ett medlemskap eller en bok!

Vi är många, men vi kan bli ännu fler! Varför inte ge bort bort ett medlemskap i Bernhard Nord-sällskapet eller en av Bernhard Nordhs böcker?! Boktips hittar du längre ner på den här sidan.

Medlemsavgiften är 150 kronor per år plus 50 kronor för familjemedlem. Plusgiro 15 89 21-7. Glöm inte att ange namn och adress på inbetalningen.

Nyutgåvor av Undan frostpiskan och I min gröna ungdom

Undan Frostpiskan (utgiven 1938 och 1944 under titeln Flickan från Fjällbyn) fullbordar Bernhard Nordhs trilogi om nybyggare och fjällbor i Vilhelminatrakten.

I början på 1900-talet härjar amerikafebern i Vilhelminas byar. Från Kroksjö utvandrar nästan alla, men den unge och starke Erik bestämmer sig för att stanna och utmana naturens krafter. Isa, flickan från fjällbyn, vill däremot fly undan frostpiskan, men ibland går det inte alltid som man vill.

Boken filmatiserades 1948 med titeln Flickan från Fjällbyn.

I min gröna ungdom (utgiven 1951) skildrar Bernhard Nordh sina ungdomsår. Genom sitt alter ego Birger berättar han om skolpojken, som slukade vildmarksromaner i tron att det tryckta ordet var Sanningen, om den övermodige rallaren, som med skrovlig röst sjöng sig hes över borrstålet och om idealisten, som bosatte sig på Blaikfjället för att pröva på böckernas vildmarksliv.

Båda böckerna finns tillgängliga såväl i tryckt form som e-bok.

I Marsfjällets skugga och Fjällfolk

Under 2015 kom I Marsfjällets skugga och Fjällfolk ut i nya utgåvor. Böckerna finns tillgängliga både i tryckt form och som e-bok.

I Marsfjällets skugga och Fjällfolk är Bernhard Nordhs mest lästa böcker. De gavs ut första gången 1937 respektive 1938. Omslaget till nyutgåvan av Fjällfolk har hämtats från 1941 års upplaga.