Aktuellt

Julgröt

Måndagen den 27 november, klockan 18, Volgsjöstugan, Vilhelmina.

Ett arrangemang i samarbete med Lappmarkens Släkt- och bygdeforskare.

Ge bort ett medlemskap eller en bok!

Vi är många, men vi kan bli ännu fler! Varför inte ge bort bort ett medlemskap i Bernhard Nord-sällskapet eller en av Bernhard Nordhs böcker?! Boktips hittar du längre ner på den här sidan.

Medlemsavgiften är 150 kronor per år plus 50 kronor för familjemedlem. Plusgiro 15 89 21-7. Glöm inte att ange namn och adress på inbetalningen.

Den svåra konsten att ge bort en bok

I Västerbottens-Kuriren den 13 mars 2017 kåserar Maria Jönsson om Den svåra konsten att ge bort en bok.

I kåseriet berättar Maria Jönsson bland annat om hur två av Bernhard Nordhs böcker påverkade hennes liv:

"...Det är svårt att ge bort något förbehållslöst och med den andres intressen för ögonen. Risken med bokgåvor är att man ger det man själv tycker om och liksom färgar av sig på boken, att man nästan hänger över axeln på den som läser. Ändå lyckas vissa människor ge bort böcker som hamnar mitt i prick - gåvorna kan komma från sidan, utan förvarning, och träffa mottagaren mitt i hjärttrakten. Jag har fått flera sådana bokgåvor genom livet - sådana som var ämnade åt mig, inte åt givaren.

Ett exempel på det var när jag som tonåring av min farmor fick två av Bernard Nordhs böcker om Matti. De gavs utan krav på återkoppling, helt och hållet i förhoppningen att jag skulle finna glädje i dem. Och det gjorde jag. Med Matti gjorde jag upptäckter om skogen och kärleken jag aldrig hade gjort annars. Jag tror aldrig att min farmor och jag talade om böckerna, men det fanns en sorts samförstånd mellan oss..."

Boktorget

Bernhard Nordhs böcker väcker fortfarande minnen och ett stort intresse hos dem som sällskapet kommer i kontakt med i olika sammanhang.

Om du som privatperson önskar sälja, köpa eller byta några av Bernhard Nordhs böcker så kan du meddela detta under fliken BOKTORGET, som du hittar längst ner i vänstermenyn.

Nyutgåvor av Undan frostpiskan och I min gröna ungdom

Undan Frostpiskan (utgiven 1938 och 1944 under titeln Flickan från Fjällbyn) fullbordar Bernhard Nordhs trilogi om nybyggare och fjällbor i Vilhelminatrakten.

I början på 1900-talet härjar amerikafebern i Vilhelminas byar. Från Kroksjö utvandrar nästan alla, men den unge och starke Erik bestämmer sig för att stanna och utmana naturens krafter. Isa, flickan från fjällbyn, vill däremot fly undan frostpiskan, men ibland går det inte alltid som man vill.

Boken filmatiserades 1948 med titeln Flickan från Fjällbyn.

I min gröna ungdom (utgiven 1951) skildrar Bernhard Nordh sina ungdomsår. Genom sitt alter ego Birger berättar han om skolpojken, som slukade vildmarksromaner i tron att det tryckta ordet var Sanningen, om den övermodige rallaren, som med skrovlig röst sjöng sig hes över borrstålet och om idealisten, som bosatte sig på Blaikfjället för att pröva på böckernas vildmarksliv.

Båda böckerna finns tillgängliga såväl i tryckt form som e-bok.

I Marsfjällets skugga och Fjällfolk

Under 2015 kom I Marsfjällets skugga och Fjällfolk ut i nya utgåvor. Böckerna finns tillgängliga både i tryckt form och som e-bok. I Marsfjällets skugga och Fjällfolk är Bernhard Nordhs mest lästa böcker. De gavs ut första gången 1937 respektive 1938. Omslaget till nyutgåvan av Fjällfolk har hämtats från 1941 års upplaga.